ГЕРБ и ДПС: 73 стотинки отстъпка на литър гориво, ако „Лукойл” плати данъците си

България ПОЛИТИКА

Партиите, подкрепящи правителството, дадоха срок на „Лукойл Нефтохим” да плати дължимите данъци към хазната до утре. В противен случай, те ще внесат в парламента предложение за прекратяване на дерогацията за внасяне и преработка на руски петрол. Ако рафинерията внесе парите за налозите, които дължи на държавата, това би позволило потребителите да ползват отстъпка от 73 стотинки на литър гориво.

Спешна среща в парламента за дерогацията на „Лукойл“

Извънредната среща по темата в парламента завърши с ултиматум от ГЕРБ и ДПС заради дерогацията за „Лукойл”. 

„Лукойл”, както не искаха да плащат данъци, вчера са заявили пред шефа на кабинета, че ще платят над 500 млн. лева, които искаха да скрият от българските граждани. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще внесем законопроекта”, заяви съпредседателят на парламентарната група нат ДПС Делян Пеевски.

По сметки на мнозинството, държавата трябва да събере като свърхпечалба 1 млрд. лева за Фонда за енергийна сигурност от такси и отделно – неплатени данъци в размер на 500 млн. лева от „Лукойл”.

„Направихме сметка колко не са внесли и към август – това са 622 млн. лева. Ще вземем от „Лукойл” 1 млрд. и те ще бъдат дадени на хората за компенсации – получават се по 73 стотинки на литър бензин или дизел“, каза Делян Добрев.

В петък парламентът ще заседава извънредно заради ветото на президента и отваряйки енергийния закон, ще стане възможна отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

„Няма да има нотификация в закона за събиране на таксите и 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата. Реално, с преодоляване на ветото, ще можем да ги събираме веднага”, каза Пеевски.

„Важно е, че след заплаха, „Лукойл“ дават обещание да спазват закона”, обясни Делян Добрев.

ГЕРБ и ДПС са изготвили законопроект, според който базите за съхранение на „Лукойл Нефтохим” ще бъдат под управление на Агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на „Лукойл”. „Ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще искаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл”, каза Пеевски.

След срещата темата коментира и Кирил Петков. „Няма смисъл да се прекрати дерогацията, тъй като това може да донесе стрес на пазара”, заяви той. „Разбрахме се да се фокусираме върху събираемостта на данъците от страна на държавата. По-високият данък държавата да си го събере в максимално бърз срок. Ползотворната част от тази среща беше да не се фокусираме върху дерогацията, а върху събирането на данъците”, каза Петков.

„Финансовият министър беше заявил на „Лукойл”, че трябва да плащат данъците по правилата. „Лукойл” трябва да са наясно, че ако не си плаща данъците има други методи, с които държавата може да реагира. Разбрахме се, че вървим по закон, не правим стрес на пазара. Важно е парите да се съберат във фонд „Сигурност”. „Лукойл” имат стари загуби, които се опитват да ги използват, но не могат да го направят. Призоваваме „Лукойл” да не се опиват чрез данъчни опити да избегнат плащането на данъци, използвайки стари загуби, а да си внасят данъците, както трябва. Първо трябва да видим какви пари ще бъдат събрани от данъци, когато има средства в този фонд, ще се съберем и ще решим как да ги дадем”, каза Петков.

/нова бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *