Пуснаха Ембака на свобода, в затвора завършил средно образование, а жена му родила второ дете

ТОП НОВИНИ

Санданчанинът Емил Първанов – Ембака излезе предсрочно на свобода с решение от август на Софийски градски съд, потвърдено от Апелативен съд – София.

Първанов бе осъден за убийството на легионера Николай Чивиев на 26 юни 2015 г. Тогава Чивиев работел като охранител на строежа на участък от магистрала „Струма“ край Сандански. Първанов пък се опитал да мине с колата си през затворения път и около 13,30 ч. двамата се скарали. Ембака хвърлил камъни по Чивиев и с един от тях го уцелил по главата, в резултат на което охранителят починал. На първа инстанция Окръжният съд в Благоевград даде 12-годишна присъда, но на следващи инстанции тя бе намалена на 8 г.

В началото на тази година режимът на изтърпяване на наказанието му е променен и е бил в общежитие от отворен тип. Веднага е започнал работата на външен обект в община Своге. Получавал е 8 награди за добро поведение, не е наказван, става ясно от справката от Софийския затвор. Награждаван е с похвали, свиждания с удължено време, извънредни хранителни пратки. В последните две години полагал доброволен труд в пералнята. Също така е продължил основното си образование, като успешно е завършил 9-11-и клас в училището на Затвора.

По време на делото в СГС прокурорът и администрацията на Затвора са изразили становище, че не са събрани достатъчно и категорични доказателства за неговото поправяне. „Първанов търпи едно общо наказание от 8 години лишаване от свобода по общо три присъди, като същото не е било завишено. Най-тежкото наказание е било определено под предвидения в закона минимум при условията, т.е. още при налагане на наказанието е направен толеранс по размера му. Изтъква се семейното положение на лицето, че е женен, има две малолетни деца, като едно от тях има здравословни проблеми, но от справката за съдимост се вижда, че е осъждан многократно, като част от деянията са извършени както преди сключването на брака и раждането на детето, така и след това, т.е. тези обстоятелства не са оказали влияние върху неговото поведение. В тези 8 години са приспаднати почти 1,5 предварителен арест и година и 2 месеца с печелене от работа, т.е. реално престоят в местата за лишаване от свобода е по-малък и, съответно, възможността за провеждане на корекционна дейност е по-малка“, твърди прокурорът. 

„При престоя ми за изтърпяване на моето наказание имах време да преосмисля случилото се, за което много съжалявам. Моля, да ми да ми дадете шанс да изляза на свобода, да мога работа и да се грижа за своето семейството с честен труд. През престоя си съм проявявал нужното уважение към администрацията на Затвора, участвал съм в мероприятия, завърших 11 клас, работя. Считам, че съм готов да живея на свобода. В момента живея на постоянен адрес в гр. Сандански, където са и родителите и семейството ми“, каза пред съда Първанов.
Той фактически е изтърпял шест години, един месец и пет дни „лишаване от свобода“, от работа са му зачетени 1 година и 3 месеца, а остатъкът е 7 месеца и 25 дни.

Докато е изтърпявал наказанието си, жена му е родила второ дете, стана ясно в съдебната зала. 

Съдът намира, че са налице условията за условно предсрочно освобождаване. Постанови изпитателен срок в размер на 7 месеца и 25 дни, като пред това време ще има пробационна мярка – задължителна регистрация по настоящ адрес с явяване и подписване пред пробационен служител 2 пъти седмично.

/24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *