Три села в симитлийско празнуват на Света Петка

ТОП НОВИНИ

Днес Полена посреща най-големия си празник, който ще започне с тържествена света литургия, водосвет и курбан в  красивия храм „Св. Петка“. В 14 часа се организират традиционните народни борби.  Вечерта, от 17,30 часа, празничен концерт ще събере на площада хиляди хора от Полена и общината, за да се хванат на хоро и повеселят. В празничния концерт участват Любомира, Даяна и Александра Борисови от ДЮФА “Македонче“ с ръководител Анна Крумова, Иван Чорбаджиев, децата на Полена, куклените феи към училището в Крупник, Ивана и Ивона Малчови, БОРИС ДАЛИ, ИВАН ДЯКОВ И МИКИ ГРУП!

Храмът в Тросково „Св. Петка“ посреща миряни също за своя най-голям празник – с водосвет от 12 часа и курбан. Изграден е на мястото на стар православен храм и старо светилище, белязано от руини. Църквата е с уникална архитектура и изградена изцяло от дарения. Инициатори за изграждането й са братята Стоян и Тодор Траянови, а основен благодетел и ктитор е Апостол Апостолов.

Храмът в Докатичево „Св. Неделя“ посреща миряни за един от големите си празници – своето освещаване – с водосвет от13,30 часа и курбан. Организаторката Ангелина Попова призовава всички миряни да са в традиционни български носии.

Община Симитли осигурява транспорт до храм „Св. Петка“ – с. Тросково и храм „Света Неделя“ – с. Докатичево.

Разписание на автобусите, които ще тръгват от пазара на гр. Симитли:

10:00 часа, 10:30 часа, 11:00 часа, 11:30 часа

Маршрут: Симитли (пазара) – с. Докатичево – с. Тросково (и обратно)

Преподобната Параскева Епиватска, живяла в X-XI век, у нас наричаме Света Петка Българска. Нейният празник в църковния календар е на 14 октомври. Тогава е и народният Петковден.

Св. Параскева (Петка Българска) е особено обичана и почитана светица сред православните у нас. На нея са посветени и храмове в цялата ни страна.Народът ни е съхранил легенди и предания за нейните лечителски сили, които сътворявали чудеса, както и за закрилата ѝ над жените, родилките и дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *