Задържани са 14 души, част от международна престъпна група за трафик на луксозни коли

България

Специализираната акция във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група, която се занимава с купуване, регистрация и продажба на луксозни автомобили, които са предмет на престъпления, бе проведена съвместно от служители на ОД МВР Бургас, Варна и ГДНП. Тя бе реализирана на територията на Габрово, Варна и Бургас. Бе неутрализирана организирана престъпна група, специализирана в регистрацията и трафикирането на автомобили, които са обект на престъпление. Задържани са 14 души.  Това заяви на брифинг за журналисти директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Групата може да бъде определена като международна, тъй като част от автомобилите, които са регистрирани на наша територия и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа. Групата е действала от 2019 година до момента, като са установени 30 автомобила, които са предмет на престъпление”, подчерта той.

„От 14-те задържани лица по Закона на МВР – към момента пет са с повдигнати обвинения за участие в „престъпно сдружение”. Това е тежко умишлено престъпление, което е наказуемо с  лишаване от свобода до 6 години. Две от лицата, за които е изготвено постановление за привличането им като обвиняеми, към момента се намират извън пределите на България. Затова за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест”. Това подчерта прокурор Георги Чинев от Окръжна прокуратура – Бургас.

АКЦИЯ КРАЙ БУРГАС: Издирват се скъпи крадени коли (ВИДЕО+СНИМКИ)

За останалите три лица ще бъде поискано да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. „В момента те са задържани за 72 часа”, посочи прокурор Чинев.

По думите му четири от задържаните лица са от Бургас, а едно е от Варна. „Всички са пълнолетни български граждани”, подчертаха от държавното обвинение.

Директорът на ОД на МВР Бургас уточни, че част от луксозните автомобили, които са станали обект на кражба в страната ни, са били на чужди туристи, дошли на почивка през лятото в България. „Друга част от колите са предмет на лизингови измами – основно на територията на Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи,с променен идентификационен номер, след което са били изнасяни за държави от Близкия изток през Турция”.

Старши комисар Павлов посочи, че са констатирани слабости при регистрацията на колите в „Пътна полиция“. „Аз като директор съм взел мерки. Променена е цялостната организация при регистрацията на автомобили и е сменен съставът на КАТ в Бургас“, заяви той.

/нова бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *