Увеличава се таванът за компенсации за бизнеса заради скъпия ток(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Увеличава се таванът за компенсации за бизнеса заради скъпия ток – от 250 на 300 лв. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС в сряда. Правителството ще вземе мерки, за да се справи с високата инфлация, увери министър-председателят.

Освен това ЕК ще обсъди предложението на България всички държави съвместно да купуват газ. Страната ни е предложила и намаляване на акциза за горивата.   

„Имаме много точки за обсъждане. Фокусът на няколко от тях са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, с инфлацията отвън. Искам да ви уведомя, че ЕК прие за дискусия няколко наши предложения.

Първо – съвместно да закупуваме газа през един преговорен екип, за да стигнем до по-добри нива. Второ – ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, да направим солидарен механизъм заедно да намалим тези нива, за да постигнем по-добра цена. Трето – координирано намаляване на акциза за горива. Четвърто – засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че имаме втори сценарий, независимо от Украйна и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима“, обясни Петков./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *