Изложба отбелязва 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ


Колективна изложба на 11 български автори, живеещи в САЩ, ще отбележи 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

Специалната експозиция „Тук и там: Между два бряга“ ще бъде открита днес -2 октомври, от 17.30 часа във фоайето на партерния етаж на Студентски център „Америка за България“ в кампуса на Американския университет в България. Изложбата, събрала уникални творби, ще бъде отворена за посетители до 13 октомври включително. 

Инициативата се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на САЩ в България, Държавния културен институт, МВнР и Изпълнителната агенция за българите в чужбина, а куратор на изложбата е професор Василен (Васи) Васевски.

Професор Васевски е роден в Сливен и понастоящем живее в Чикаго, където създава творби, които критиците описват като спокойни, мечтателни и завладяващо флуидни. Картините му са дълбоки интроспективни видения, които засягат дълбоки теми като любовта, природата и трансцеденталното. Споделяйки ги с другите, художникът открива истинското си призвание.

Със свои творби в експозицията участват Атанаска Тасарт, Татяна Авджиева, Камелия Томанова, Станимира Радулова, Мариана Калъчева, Евгения Петрова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Иван Михов, Кирил Манасиев и разбира се, Василен Васевски. 

За Американския университет в България (АУБ):

Вече 32 години Американският университет в България, създаден от визионери от България и САЩ, обучава млади таланти, които променят света към по-добро, и отстоява своето мото „Напред и нагоре“. АУБ предоставя висококачествено американско образование по системата Liberal Arts.  При този модел на образование студентът е в центъра на обучението, а приоритетите са стимулирането на критично мислене, активното учене и предприемаческия дух. Университетът предлага 14 бакалавърски програми в Благоевград, както и магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри в София. 

АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education, така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите студенти получават двойна диплома – за САЩ и Европа.

АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на българското Министерство на образованието и науката. Общо завършилите Американския университет в България са над 6000 души, сплотени в глобална общност и активно подкрепящи развитието на своята Алма матер. Много от тях заемат ръководни позиции в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в престижни университети в цял свят.
Сред техните работодатели са Министерският съвет на Република България, Българската народна банка, Организацията на обединените нации, Световната банка, Microsoft, SAP, Citibank, CNN, The New York Times и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *