Ердоган: Турция може да се раздели с ЕС, ако е необходимо

БАЛАКАНИТЕ СВЯТ

Турският президент Реджеп Ердоганзаяви днес, че Анкара може да се раздели с Европейския съюз, ако това е необходимо, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Коментара той направи в отговор на въпрос за приетия от Европейския парламент доклад за Турция, според който „процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да се възобнови при настоящите обстоятелства“.

Пред репортери преди да отпътува на посещение в Съединените щати, Ердоган заяви, че Европейският съюз предприема стъпки „да се откъсне от Турция“.

Ердоган назначи нови посланици в няколко страни, включително в Русия и Украйна

„В този период, когато Европейският съюз предприема ходове за откъсване от Турция, ние правим своите оценки в контекста на тези събития и след тези оценки, ако е нужно, можем да се разделим с Европейския съюз“, каза той.

ЕП призова в годишния си доклад Турция и институциите на ЕС и държавите членки да „прекъснат сегашната задънена улица“ и да потърсят „реалистичен рамка“ за отношенията между ЕС и Турция.

Турското външно министерство критикува доклада и изрази надежда, че позицията му ще бъде по-конструктивна, след като ЕП промени състава си, съобщиха турски медии.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *