Тагарев разкри има ли опасност от руски военни действия на територията на България

ТОП НОВИНИ

Към момента няма заплаха от преки военни действия от страна на Русия в България. Но има рискове България да бъде засегана по един или друг начин от руските действия. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

Откакто започна конфликтът в Украйна рискът нарастна. В някои страни вече има паднали ракети, в единия случай имаше и жертва. Остатъци от дрон паднаха вчера и на румънска територия. В последния месец Русия атакува украински пристанища на р. Дунав. Беше въпрос на време кога и Румъния ще бъде засегната от подобни действия. Няма гаранция, че следващият път няма да бъде в български води. Към момента няма заплаха от преки военни  действия от страна на Русия в България. Но има рискове България да бъде засегана по един или друг начин от руските действия, обясни Тагарев. 

По думите му дълги години Черно море не е представлявал особен интерес. „Това започна да се променя след кратката война между Русия и Грузия. Вниманието стана по-сероизно, когато Русия анексира Крим. След началото на мащабната военна агресия към Украйна, Черно море стана зона на особен интерес. Сигурността в Черно море е стратегически приоритет на НАТО. От средата на юли Русия обявява, че ще прави обучение със стрелби в Черно море. Това блокира трафика. Това е опасно за България, защото ние използваме тази икономическа зона – за риболов, за търсене на газ“, добави още министърът на отбраната. 

Той посочи още, че страната ни обсъжда различни варианти за отговор – от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси.

Турция не допуска никакви военни кораби в Черно море, включително и руски. Това е много важен елемнт за недопускане на ескалация на напрежението в Черно море. Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията, каза още той. 

Относно разполагаенето на многонационална бойна група в района на Ямбол, Тагарев обясни, че това е по препоръка на военни експерти. „Това, че хората не го искат е твърдение на БСП. Аз заявих, че се намираме в уникална ситуация. В световната история не ми е известен случай в населено място да се противопоставят на поставянето на войски. Тези войски са важни за сигруността на района, но и от икономическа гледна точка. Вероятно прокетирането ще мине 100 млн. лв.“, заяви Тагарев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *