Скандал! Спортното министерство пак се подигра с благоевградските национали по таекуон-до

СПОРТ


Министерството на младежта и спорта (ММС) пак се подигра с благоевградските национали по таекуон-до (версия ITF) и останалите им колеги от държавния тим на България. Този път състезателите бяха накарани да вземат отпуск, за да пътуват в работно време до София за среща с министър Димитър Илиев, който ги прие с празни ръце, прочете им приветствено слово и след обща снимка с медалистите от приключилото наскоро световно първенство в Казахстан го изпрати по живо-по здраво.

Обикновено подобни инициативи завършват с награди за изявените спортисти и техните треньори под формата на грамоти и плакети. Балансът на нашите в Астана е 12 медала, от които 3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови в конкуренцията на 78 държави с над 900 участници. Родните таекуондисти обаче не за първи път търпят негативно отношение от властимащите. Достатъчен е фактът, че все още не са си получили премиите за отличията за 2021 и 2022 г., които възлизат на по няколко хиляди лева. Поредната гавра предизвка гневен отзвук в социалните мрежи.

„Министърът на спорта направи невероятен жест към националния отбор по таекуон-до, а ММС за сефте даде ярък знак, че таекуон-до ITF е изцяло недостатъчно важно за нашата нация. По време на невероятното събитие, известно и като „Празникът на игнорирането на таекуон-до“, напълно неподготвен, министърът на спорта реши да спре да се занимава с фасади и претенции за подкрепа. Нямаше никакви почетни плакети за отбора, само две минути внимание с потупване по рамото, защото, наистина, кои са те? Не може просто да дават отличия на всеки, който спечели на световно първенство. А бе, г-н Министър, че ние вдигаме българско знаме, което изглежда също като при другите спортове, нашите спортисти и треньори се трудят и лишават не по-малко от другите. Или след всичко до сега следва и да ги научите какво значи търпение. Ама и те имат семейства да хранят, сметки да плащат. Просто изчакайте машини, премиите сигурно ще дойдат след няколко десетилетия“, написа състезателят на „Фолкън“ (Бл) Любомир Бакалски.

„Няма държава в света, в която спортът и постиженията да не са на пиедестал. България е единствената държава, в която парите за спорт се крадат, спортът се убива бързо и сигурно. Затлъстяването, наркотиците и убийствата са на почит. Браво, български политици, продължавайте смело по пътя към съсипването на народа!“, избухна Ели Огорелкова, майка на благоевградския национал Антон Огорелков.

„Министерството да покаже колко са картотекираните спортисти в бойните спортове. Тогава ще се види, че те са повече от армията ни, а това са неудобни хора за властта. Те могат да се борят и защитават народа на България. Мислещи също не са нужни – подкрепата за Нургюл го показа“, коментира майката на трикратния световен шампион на планетата по спаринг Рами Шау, благоевградчанката Елена Шау.

В Казахстан световни шампиони на спаринг станаха състезателите на „Фолкън“ Рами Шау и Кирил Илиев, който триумфира и отборно на специална техника заедно с клубните си съекипници Дени Велев, Антон Огорелков, Любомир Бакалски и Никола Николов./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *