Денков: Ще се наречем „коалиция”, когато изградим доверие помежду си

България ПОЛИТИКА

Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим по нея. Това каза в студиото на „Събуди се“ министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие. По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. „Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Коментира дойде и за кадър, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата”. Денков призна, че разговорът е бил за „проблемите, които трябва да решаваме заедно“. „Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно. Много дълго време имаше залпове само от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно”, каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. „Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента“, допълни Денков.

Министър-председателят обясни и кога управляващото мнозинство може да нарече себе си „коалиция”. Това би станало, след като помежду им бъде изградено доверие, че могат да работят ефективно заедно. „До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният начин е да има подписан документ”, посочи той. По думите му „ДПС трябва да играе роля по отношение на приемането на конституционните промени”.

Че България ще бъде приета в Шенген до октомври, премиерът не може да гарантира. Надеждата е това да стане най-късно през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *