Благоевград отбеляза 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

ТОП НОВИНИ

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, взе участие в тържествения ритуал по полагане на цветя, а поводът бе 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Церемонията, в знак на признателност към делото на героите, довели до обединение на нацията, се състоя на площад „Георги Измирлиев“ пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България.

Цветя в знак на признателност поднесоха: Илко Стоянов – кмет на община Благоевград, Стоян Христов – главен секретар на област с административен център Благоевград, Радослав Тасков – председател на местния парламент, общински съветници, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

Историкът и директор на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев припомни кратки исторически сведения, свързани с паметната за България дата.

Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *