Министър Тагарев: Ще продължим да оказваме военна помощ на Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

В следващите няколко месеца ще бъде направен стратегически преглед на отбранителната политика. Целта ни е да адаптираме тази политика като прегледаме и оптимизираме редица ключови процеси. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на лекция във Военната академия Г. С. Раковски” по случай откриването на новата учебна година.

„Войната на Русия против Украйна, заедно с другите нарастващи рискове и заплахи за сигурността, ни поставя пред предизвикателството ускорено да изграждаме и развиваме силна българска отбрана в рамките на НАТО и ЕС“, каза още Тагарев.

По думите му демографската криза и редица други фактори оказват негативно влияние върху попълването на Въоръжените сили с достатъчно подготвен и мотивиран личен състав.

Тодор Тагарев: Чакаме и Конгреса на САЩ да ни разреши, за да купим “Страйкър”

„Навлизането на нови технологии променя характера на войната. Конфликтите се водят едновременно в няколко или всички области на операциите – по суша, вода, въздух, Космоса и киберпространството“, посочи министърът.

Според него промените в климата оказват съществено въздействие върху оперативните аспекти и ефективността на военните действия.

Наложително е преодоляването на технологичната изостаналост, постигането на оперативна съвместимост със съюзниците, скъсване с остатъчното съветско наследство и окончателно прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника, коментира той, цитиран от БТА.

„България ще продължи да подкрепя Украйна, включително с предоставяне на допълнителна военна помощ, това е процес, а не еднократен акт“, заяви Тагарев и добави, че нашата обща бъдеща сигурност зависи от изхода на тази война.

„В хода на бюджетната процедура за 2024 г. ще настоявам отново да има годишна индексация на доходите на хората в системата за отбрана, с което най-малко да бъдат преодолени негативните последици от ускорената инфлация през последните две години“, каза още министърът на отбраната.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *