Отбелязваме 99 години от смъртта на Тодор Александров

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД


Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, присъства на ритуал по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров.

Поводът е 99-годишнина от смъртта на революционера.

На бюст-паметника на Александров, който се намира в градинката пред Съдебна палата, цветя положиха: Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти в община Благоевград, Мария Димова, областен управител на област Благоевград, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, Вангел Тодоров, председател на Общинската организация на ВМРО в Благоевград, представители на различни институции, общественици и граждани.

На днешния ден, преди 99 години, е убит Тодор Александров, създател и ръководител на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

Убийството е извършено на 31 август 1924 година в Пирин, близо до село Сугарево, когато той е на път за конгреса на Серския революционен окръг.

В началото на 1911 г. Тодор Александров е избран за член на ЦК на ВМРО. Организира и ръководи атентатите в Щип (ноември 1911 г.) и в Кочани (август 1912 г.), които ускоряват избухването на Балканската война.
По време на Първата световна война служи в щаба на Действащата армия.

След войната заедно с генерал Александър Протогеров и Петър Чаулев възстановява ВМРО.

С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.

Големият патриот намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *