Петков видя атака срещу кабинета и призова ГЕРБ да се определи

България ПОЛИТИКА

Опитите да  да бъде разклатено правителството не са изненада и те са свързани с антикорупционните закони, реформата в съдебната власт и в службите за сигурност. Това заяви на брифинг в Благоевград съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 
Правителството е подложено на икономически и политически атаки, призна Кирил Петков и припомни какви интереси свалиха предишното редовно правителство, на което той беше премиер: 

„Миналия път, когато редовното правителство падна, беше главно заради поръчките за българските пътища. Ние искахме да ги пуснеме напълно прозрачно, парите да отиват за реално строителство и асфалт, а не в чували. И сега въпросът ще бъде дали същите икономически интереси ще започнат да клатят и това правителство“.

Петков беше категоричен, че не може да има доверие на изпълняващия длъжността главен прокурор, който прекрати знакови дела за корупция по високите етажи на властта: 

„Това, което видях до този момент, е, че той единствено се занимава с нянакви такива полуполитически дела, затваря разследването за кюлчетата и пачките, затваря „Барселонагейт“, а не виждаме нищо откъм антикорупционни дела“.

Саботират се, включително и от ГЕРБ, антикорупционните закони и спешните реформи в службите за сигурност, заяви Кирил Петков: 

„И едновременно с това службите за сигурност да не бъдат реформирани. Виждате – президентът не поиска смяната на най-висшата професионална длъжност в МВР. Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС. И тук въпросът към ГЕРБ е –  защо 3 месеца още не вкарваме този закон. Ние ще го вкараме – тези закони за реформите в службите, и те трябва ясно да се определят – с президента ли са, или са за реформите в службите.“

По случаите със знаковите убийства, ареста и обвиненията към завърналия се у нас Васил Божков, бившият премиер коментира: 

„Много е важно да видим след разследванията на прокуратурата дали ще има оневиняване или прикриване – от моя гледна точка, или ще се стигне до някакви истини по тези теми. Очаквам прокуратурата и българският съд да си свършат работата наистина, без да се влияят от политическите събития“.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *