Газопроводната тръба при моста на Покровнишко шосе е преместена! Може да започне реалното изграждане на ново съоръжение над р. Струма

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Тръбата, която снабдява с газ Благоевград и околните села вече е демонтирана от компрометирания мост на Покровнишко шосе и закрепена за помощното съоръжение, изградено в близост.

Така на практика отпада най-голямата пречка, която Държавата беше допуснала при обявяването на обществената поръчка, тъй като не бяха предвидени нито финансови средства, нито правна възможност за преместването на газовата тръба. Това ще даде възможност за стартиране на реалните дейности по изграждане на новата пътна връзка над р. Струма, която свързва областния център със селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица.


Въпреки че обектът е държавна собственост, за да провери ситуацията, на място отиде и кметът на Благоевград Илко Стоянов.


„Независимо, че съоръжението не е отговорност на Общината, повече от година и половина аз и екипът ми не пестяхме усилия, за да започне изграждане на ново такова. По мои предложения, Общински съвет без никакви забавяния и обструкции взе няколко спешни решения, с които беше разрешено изработване на ПУП, беше прехвърлен имот на АПИ, за да се случват нещата.

Истината е, че след пропадането на моста, голяма част от жителите на селата се оказаха в изключително сложно положение, заради необходимостта да бъде използван обходен маршрут, което не само създава неудобство, отнема време, но и причинява финансови загуби.

Казвал съм го и преди – институциите са длъжници на всички тези засегнати хора.

Добрата новина е, че най-после ще бъде пристъпено реално към построяване нова конструкция“, коментира кметът Илко Стоянов.


Мостът на Покровнишко шосе поддаде в края на 2021 г., в резултат на повишени нива на водите на р. Струма. Скоро след това, кметът Илко Стоянов изпрати спешно писмо до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане обектът да бъде включен в списъка за спешни ремонти.

В резултат на това бяха предвидени средства от бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.
Междувременно, вследствие на писмо от кмета Илко Стоянов до директора на ОПУ, беше асфалтиран обходният маршрут за селата Покровник, Мощанец, Падеш, Долно и Горно Лешко, Габрово и Дебочица, с цел хората от малките населени места да се придвижват безпроблемно, предвид създалата се аварийна ситуация.


Предстои компрометираната конструкция над р. Струма да бъде напълно разрушена и депонирана, като на място да бъде изградено съвсем ново съоръжение, отговарящо на всички съвременни стандарти.


Срокът за изпълнение на цялостния процес е в рамките на 390 дни от датата на подписване на договора с фирмата изпълнител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *