Радев: Мотивите за поисканата оставка на Петър Тодоров са изцяло политически

България ПОЛИТИКА

Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Това се казва в съобщение от пресцентъра на Президентството относно поисканата оставка на Тодоров.

Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи.

В съобщението се казва, че в собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления. Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“.

Българските граждани и могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР“, е казва още в съобщението.

В позицията се пише още, че държавният глава Румен Радев счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *