Още шокиращи разкрития за арестуваните за шпионаж българи

България СВЯТ

„Винаги сме били в приятелски отношения, но не сме засягали въпроси за бизнес и финанси. Но винаги съм усещала, че има нещо – от разговори, от дочуто, от говорене с кодове, чести пътувания на графици. Винаги съм имала едно наум“, каза пред bTV позната на двама от тримата българи, задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. По лични съображения тя не желае да разкрива самоличността си.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова, работили и живели във Великобритания от години.

Жената познава от много години Катрин и Бисер, които са двойка. Гласувала е в секцията в Западен Лондон, в която двамата са били членове на СИК, когато има избори в България.

Нейна позната е работила за тях. По думите ѝ двамата са транспортирали „лоши хора“ до различни дестинации, предимно Западни Балкани и Близкия Изток.

Очевидка на един от арестите във Великобритания: Постоянно идваха цивилни полицаи с черни маски

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се установяват във Великобритания преди около десет години. Двамата  ръководят обществената организация Българска социална платформа, която предоставя услуги на български граждани, включително и езикови курсове. bTV се опита да се свърже с Бисер Джамбазов и с платформата, но телефоните са изключени. 

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон, но в момента е ясно, че за последно са били пред съдия на 31 юли. Разследване за престъпления срещу държавата срещу тях се води и у нас от Софийската градска прокуратура. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев./novini bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *