Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Знаем за всичко, което се случва в Черно море – по въздух и вода

България

Разполагаме с информация за всичко, което се случва в Черно море – по въздух и на вода, каза днес пред журналисти във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му ситуацията в акваторията се следи и анализира непрекъснато.

В миналото на българските военноморски сили има славни моменти, но тогава винаги сме действали сами, посочи Ефтимов. Той подчерта, че в настоящето това не е така, страната ни е част от мощен отбранителен съюз и разполага с информация. Ефтимов призова българите да са спокойни, като увери, че „всичко е под контрол“. Той допълни, че се действа много внимателно и стремежът е да се проявява рационалност, за да не дава страната ни поводи за провокации.

За липсата на достатъчно кадри в армията адмирал Ефтимов коментира, че некомплектът е в пряка връзка с модернизацията ѝ. Заплатите не са толкова ниски, има възможност за развитие, но младите хора искат да видят техника, адекватна на времето, посочи Ефтимов, цитиран от БТА. Според него това е причината фокусът на ръководството на отбраната да е точно върху ускоряването на модернизацията на различните видове въоръжени сили. Той припомни, че първият от новите модулни кораби на ВМС вече е пуснат на вода, сега предстои оборудването му, започват да се правят и програмите за подготовка на екипажите. Ефтимов уточни, че би трябвало да се ускорят други проекти, които да подсилят наблюдението и защитата. „Ние развиваме планомерно ВМС, но обстановката се променя и трябва да се вземе решение на държавно ниво някои неща да се приоритизират“, посочи адмиралът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *