Липсват седем вида инсулин в аптеките

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Отново дефицит на лекарства в аптеките, сигнализират фармацевти. Твърди се че липсващите инсулини са вече 7 вида. Специалистите определят ситуацията като сериозна, но уточняват, че това не е от скоро. 

„Има и обективни причини, освен че се изнасят, има и уведомление за част от инсулините, за половината на практика, че няма да има доставка. Интересно е, че въпреки това е имало доставка, защото Министерството пък излезе с информация, че за последните 6 месеца са изнесени 22 800 близо опаковки, които биха стигнали за пациентите, които се лекуват“, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

На въпрос могат ли хората, които имат нужда от инсулин да останат без него, той отговори: „Те на практика са без. Единственият ход в този случай е да се прехвърлят на друг инсулин, което се и случва. Разбира се, под контрол на лекаря и по лекарско предписание“.

В момента около 25 лекарства липсват за диабет. Не само инсулини. Това засяга над половин милион болни от диабет. Трябва да се вземат мерки. Има най-разнообразни причини, но основната е износът на тези лекарства. Това е в ръцете на законодателя – да промени закона така, че това да бъде по-трудно или невъзможно да осъществяване. Това коментира Костов. 

На въпрос „нали има забранителен списък, който би трябвало да предпазва определени медикаменти да бъдат изнасяни“, той заяви: „Самия механизъм трябва да се промени, защото не си върши работата, за което е създаден – да ограничава реекспорта на лекарства, които са малко на пазара или липсват. Така че, ние точно за това разговаряхме в Комисията по здравеопазване в понеделник, че отдавна назрява тази промяна и че трябва да се обмисли“.

/труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *