Очаква се рязко поскъпване на имотите

ТОП НОВИНИ

Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години. Това сочи последното проучване на икономическите експерти (EES), което се провежда всяко тримесечие от института ifo и Швейцарския институт за икономическа политика. Според проучването цените на недвижимите имоти ще нарастват средно с 9 процента годишно през следващите десет години. Експертите прогнозират повишение от 8,4% във Великобритания, 6,0% в САЩ и 5,5% във Франция. „Увеличението на цените на недвижимите имоти се движи повече от фактори на търсенето, отколкото на предлагането“, казва изследователят на ifo Тимо Вохнер.

В много региони по света повишеното търсене на пазара на недвижими имоти се дължи на по-високия жизнен стандарт и доходи, както и на нарастването на населението и желанието за повече жилищна площ. Общо 37 процента от респондентите посочват тези фактори като причина за рязкото увеличение на цените.

Тенденцията към работа повече от вкъщи също играе роля. „Според 27 процента от експертите фактори на предлагането като ограничен производствен капацитет, по-високи цени на строителните материали и липса на парцели за строеж са отговорни за покачването на цените на недвижимите имоти“, казва Вохнер. Паричната политика, инфлацията и правителствената политика са посочени от 12 процента от анкетираните като двигатели на повишаването на цените на недвижимите имоти.

В Западна Европа (6,4 процента) и в Северна Америка (7,7 процента) се очаква увеличението на цените на недвижимите имоти да бъде под средното за света. Значително по-високи темпове на растеж се очакват в Южна Европа (18,4%) и Източна Европа (14,9%). Увеличението на цените на недвижимите имоти се очаква да бъде особено високо в Южна Азия (25,1 процента), Западна Азия (22,4 процента) и Централна Америка (24,4 процента). Предоставените цифри са номинални темпове на растеж, пише Pariteni.bg.

На регионално ниво очакванията на експертите за цените на недвижимите имоти корелират силно с прогнозите им за инфлация. „Действителните темпове на растеж ще бъдат по-ниски“, казва изследователят на ifo Филип Хайл. „В Обединеното кралство цените на жилищата са се повишили с повече от 67 процента през последните десет години и тази тенденция вероятно ще продължи.“ Тази цифра е 112 процента в САЩ и 25 процента във Франция.

Общо 1405 икономически експерти от 133 държави участваха в проучването, което е проведено от 14 юни до 2 юли 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *