Премиерът Петков се среща с министъра на отбраната на САЩ

България

Премиерът Кирил Петков ще се срещне с американския министър по отбраната Лойд Остин днес в Министерският съвет. Очаква се по време на разговора им да бъдат обсъдени теми от интерес и за двете държави.

Разговорите ще се проведат на фона на въпросите в обществото дали САЩ искат от нашата страна изпращане на ракети С-300 за Украйна.

Премиерът Петков отрече това да се случи:“Никакво, нито ПВО, нито някакви специални ракети, нищо, всичките тези неща, които ги чета от сутрин до вечер по ФБ, за мен са абсолютно фалшиви новини. Опитват се да насаждат страх в хората. България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно“.

Евентуалното решение за военна подкрепа за Украйна би минало през парламента, каза Петков.“Ние не сме в НАТО ние сме НАТО“, добави той.

Министърът на финансите Асен Василев също потвърди, че на този етап никой не е искал от България военна помощ за Украйна.“

Държавата не може да даде един пирон без подпис на министерство на финансите. Не е постъпвало такова искане“.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че трябва да бъдем солидарни с украинския народ.

Решение за даването на военна техника обаче крие риск:“Защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците. Виждате, че вече на територията на съседни държави падат дронове със заряд в тях. Ние не трябва да допускаме това да се случи на територията на нашата страна“.

Въпросът за евентуална военна подкрепа за Украйна раздели партиите в управляващата коалиция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:“Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение и няма да го подкрепим. Това е пряко въвличане на България във войната“.

България има пряк и насъщен интерес Украйна да успее да се защити, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ:“Ние ще подкрепим включително изпращане на оръжие“.

След срещата българският премиер и секретарят на отбраната на САЩ ще направят изявление за медиите. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *