НС одобри окончателно Бюджет 2023

ТОП НОВИНИ

Парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година на заседание, започнало 9 часа сутринта вчера и продължило почти 21 часа.

Финансовата рамка е изчислена при дефицит от три процента – на начислена основа със запазване на голяма част от първоначално предложената капиталова програма.

С текстовете са осигурени средства за увеличение на възнагражденията в редица министерства и други ведомства, каквито са МВР, ДАНС, НОИ и други. 

За БНР също има осигурени допълнителни средства, като над предложените от министерството депутатите добавиха  1 500 000 лева.

С думите: “Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет” председателят на парламента Росен Желязков закри заседанието, продължило близо 21 часа, а финансовият министър Асен Василев в крайна сметка изрази задоволство от приетите текстове. 

“Бюджетът е в първоначално зададените параметри с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение от част капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът направи, в размер на около 300 милиона лева и като цяло с голяма част от фискалните мерки запазени, така че да могат да се съберат приходите”. 

Заплатите на служителите във фирмите с персонал над 100 души ще се плащат задължително по банков път. И други изменения бяха направени директно в Пленарната зала. Венко Сабрутев от ПП-ДБ обясни за платежната сметка по основни операции: 

“Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно”. 

Депутатите отхвърлиха идеята клиент, който не е получил редовен касов бон в заведение, да може да си тръгне без да плати сметката, но оставиха 9 процентната ДДС ставка за ресторантьорския бранш до края на годината. Фирмите, регистрирани по ДДС с касови наличности над 50 000 лв. ще трябва да ги декларират на всеки 3 месеца. Мартин Димитров от ПП-ДБ. 

“Намаляване на сивата икономика, мерки срещу сивата икономика, което е важна цел и на правителството, и на Народното събрание, но също така да не се допуска прекалена административна тежест за бизнеса”. 
/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *