Запрянов за изказването на руски депутат: Това е недопустимо и нагло. Няма военна заплаха за България

ТОП НОВИНИ

„Не бива да се връзваме на пропагандните внушения на Толстой”, заяви той

Изказването на руския депутат Пьотр Толстой е нагло, недопустимо, неприемливо и не кореспондира с международното право и нормалните отношения между държави. Такова мнение изрази зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Не го приемаме като пряка военна заплаха, но го оценяваме хладнокръвно и трябва да го имаме предвид. Това изказване е симптом за мисленето в близкото обкръжение на Путин и как тези хора съвсем лекомислено смятат военния инструмент като средство за неоимперски амбиции и така лекомислено говорят за война срещу държави, които са членки на НАТО. Българите да са спокойни, няма военна заплаха за страната ни. Не бива да се връзваме на пропагандните внушения на Толстой”, обясни Запрянов.

Той уточни, че на срещата на високо равнище във Вилнюс, категорично било казано, че НАТО ще отговори съкрушително срещу всякаква агресия към неговата територия.

„Вече имаме регионални планове. На територията на страната има многонационална бойна група с рамкова държава Италия, която преди няколко седмици проведе учение и показа готовност да нарасне до бригада. При евентуално нападение на територията на България се знае в рамките на колко дни кои сили и откъде ще дойдат.  Мисля, че тези пропагандни изказвания на политици, като господин Толстой, целят преди всичко да внушат страх. Да разколебаят населението в България и в Румъния и да мобилизират техни проксите да оказват съпротива на помощта, която оказваме на Украйна”, каза още Запрянов.

НАПРЕЖЕНИЕ СЛЕД ИЗКАЗВАНЕ НА РУСКИ ДЕПУТАТ: Премиерът го определи като провокация

Той коментира и изказването на Толстой, който заяви, че страната ни е заселена с много руски граждани, които при един конфликт ще бъдат активирани от руските служби.
 
„От гледна точка на задачите на Министерството на отбраната, ние нямаме отношение към този въпрос. Органите на сигурността извършват съответни мониторинги. България е демократична държава и тя уважава достойнството и свободата на всички граждани, които пребивават на нашата територия. Всички, които са лоялни към законите на страната, са добре дошли и като туристи, и като пребиваващи”, допълни още зам.-министърът на отбраната.

/nova bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *