Пътната помощ по-скъпа от колата

ТОП НОВИНИ

Хилядарка може да удари пътната помощ в летните месеци, алармираха пострадали от цените шофьори.

Летният сезон е най-натовареният за сектора, призван да спасява закъсали и катастрофирали коли по пътищата на страната. Според представители на бранша повикванията за пътна помощ през лятото са три пъти повече спрямо тези през останалите сезони. Огромното търсене води и до повишаване на цените, въпреки че репатраци у нас има предостатъчно – над 1100 са автомобилите за пътна помощ в регистъра на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

В момента повечето фирми предлагат спасяване на автомобила от беда извън града за 1,20-1,60 лв./км, като цената се заплаща в двете посоки. Цената зависи от това дали става дума за малък лек автомобил, джип или бус. Оттам нататък се начисляват куп малки такси, като например такава за липсваща кука на автомобила или пък за блокирала една или повече гуми. Такса има и за липсваща гума или цяло колело.

Повечето фирми имат и специална такса за „забавяне по независещи от фирмата обстоятелства“, като тя е от 30 до 50 лв. за всеки започнал час. И тук идва следващата ключова особеност – всички фирми имат отделен ценоразпис за услуги, извършени в диапазона 22:00-07:00 ч. Така, ако ви се наложи да търсите пътна помощ нощем, цените са с 30-50% по-високи от дневните.

При повреда или ПТП на автомобил от София на около 200 км от столицата около Стара Загора репатрирането би излязло до 1000 лв., ако несполуката ви е застигнала в тъмната част от денонощието. Разбира се, не сте длъжен да превозвате автомобила си до столицата, а можете да го закарате до сервиз в най-близкия областен град. Това обаче води със себе си нови разходи и рискове – непознати сервизи, нощувки, както и лични транспортни разходи, пише Телеграф.

700 евро глоба в Гърция, ако минете на червено

Експерти съветват, че най-лесният начин да си спестите непредвидени разходи на пътя, е да ползвате абонаментна „Пътна помощ“. Сходна със застраховката, тя включва предплащане на такса, срещу която може и да не получите нищо, ако сте късметлия и не ви се наложи да ползвате репатрак. Ако обаче ви застигне неволята, получавате услугата безплатно.

В момента най-популярни у нас са услугите на Съюза на българските автомобилисти, като в момента над 113 000 шофьори ползват някоя от абонаментните им карти. Те биват няколко различни видове, като най-евтината включва и отстъпка за годишен технически преглед.

„Винаги е разумно да имаш абонамент, защото в момента най-евтината ни карта излиза толкова, колкото ще платите за само едно-единствено репатриране в градски условия на свободния пазар. А с нашите годишни абонаменти имате право да ползвате пътна помощ неограничен брой пъти“, каза  шефът на СБА Емил Панчев.

От съюза предлагат и по-скъпи продукти, които включват покриване на нощувки при повреда, осигуряване на заместващ автомобил, докато вашияj се ремонтира, както и трансфер на автомобила за смяна на гуми. От съюза осигуряват за абонатите си и помощ на пътя в чужбина чрез партньорски национални автомобилни клубове.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *