Путин: ЧВК „Вагнер“ не съществува!

СВЯТ

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин бе попитан дали ЧВК „Вагнер“ ще бъде запазена като бойна единица – въпрос, на който той отговори с думите, че „юридически“ тази структура „не съществува“, съобщава вестник „Коммерсант“.

Въпросът за легализирането на частни военни компании не е лесен, той трябва да бъде обсъден от правителството и Държавната дума, но засега юридически такива компании, включително „Вагнер“, не съществуват, подчерта руският лидер.

 „Е, ЧВК „Вагнер“ не съществува!“, подчерта Путин, отговаряйки на въпрос на журналист дали наемниците ще бъдат запазени като бойна част. Руският президент отбеляза, че в страната няма закон за частните военни организации, което означава, че „няма такова юридическо лице“.

„Групата [„Вагнер“] съществува, но юридически не съществува. Това е отделен въпрос, свързан с реалната легализация. Но това е въпрос, който трябва да се обсъжда в Държавната дума, в правителство. Не е лесно“, призна Путин.

Путин коментира за първи път и какво е било обсъдено на срещата в Кремъл от 29 юни, на която са присъствали 35 командири на „Вагнер“, включително основателят на компанията Евгений Пригожин.

„От една страна, на срещата дадох оценка на това, което са направили на бойното поле (в Украйна), а от друга страна, на това, което са направили по време на събитията от 24 юни. Трето, аз им показах възможни варианти за по-нататъшната им служба, включително използване на техния боен опит. Това беше“, обясни Путин.

„Можеха всички да се съберат на едно място и да продължат да служат. И нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха да бъдат водени от същия човек, който беше истинският им командир през цялото това време. Мнозина кимнаха, когато казах това. Но основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин, който седеше отпред и не видя всичко това, каза след като ме изслуша, заяви: „Не, момчетата не са съгласни с такова решение“, увери руският президент.

/focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *