ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

България ПОЛИТИКА

Сред подписалите текста са Бойко Борисов, Никола Минчев и Делян Пеевски

Проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията, са внесли в парламента депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Под текста са се подписали Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС; Никола Минчев, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ; Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС.

Правосъдният министър внася жалба срещу назначението на Сарафов за главен прокурор

„Спазвайки конституционния принцип за разделение на властите и недопускане вмешателство в делата и решенията на съдебната власт, ние, народните представители в 49-ото Народно събрание, изразяваме волята си за реформа в съдебната власт чрез законодателна инициатива и решения, като ясно сме заявили, че изготвяме конституционни промени в част „Съдебна власт”, се казва в текста.

„Предвид гореизложеното, отправяме своя призив към ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България до окончателното произнасяне на КС, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията”, заявяват вносителите. „Заради големия обществен интерес при предстоящия избор на нов главен прокурор, народните представители в 49-ото Народно събрание, считат, че провеждането на процедурата по избора му, преди провеждането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното общественото доверие за справедлив и прозрачен избор”, смятат авторите на декларацията.

Конституционният съд допусна питането на Иван Гешев законно ли е отстранен

„Освобождаването на главния прокурор от ВСС и последвалото решение за откриване на процедура за избор на нов, както и образуваното производство пред КС, бе повод за сериозно обществено напрежение и създаде очакване за законодателни промени, включително и конституционни в глава „Съдебна власт” на Конституцията”, се посочва в мотивите. Според депутатите българските граждани очакват избор на нов главен прокурор по нови и ясни правила, след широк обществен дебат и спокойна обстановка. „Всичко това изисква изборът на нов главен прокурор да бъде проведен след окончателното произнасяне на КС, както и след приемане на изменение на Конституцията и закона на съдебната власт”, изтъкват още вносителите.

Пред медиите депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева съобщи, че декларацията ще бъде предложена за гласуване в пленарната зала в Народното събрание още в началото на следващата седмица. „Това, което искаме в момента да направим, е да отговорим на очакванията на обществото да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор”, подчерта тя.

Гешев: Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми за оставка

„Това е призив, публичен, от Народното събрание, и в никакъв случай не го приемаме като вмешателство, все пак компетентният орган е ВСС, ние изрично го подчертаваме, но очертаваме и каква е реалната и фактическата картина към настоящия момент от наша гледна точка”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Заявяваме, че ще ускорим работата по промените в Конституцията”, допълни той./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *