Кирил Петков обяви при какви условия ПП-ДБ ще поиска оставката на правителството

България ПОЛИТИКА

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков обяви при какви условия ще ПП-ДБ ще поиска оставка на правителството след заседание на парламентарната група. 

„Решихме да потвърдим декларацията Денков-Габриел. Определихме седем ясни гаранции за нейното изпълнение. Парламентарната група реши, че при неизпълнението им ще поиска оставката на правителството“, заяви той. 

„България има нужда от това реформаторско правителство да продължи и да не влезем в политическа криза, но това не може да стане на цената на превзети регулатори и псевдореформа“, подчерта Петков. 

„Каним представителите на ГЕРБ-СДС в утрешния ден да влезем в разговор за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие – Механизъм за гарантиране на реформаторската програма“, каза още съпредседателят на ПП. 

„На българите им трябва спокойствие и истинска реформа, а не подмяна“, категоричен бе той. 

Седемте гаранции включват:

1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБСДС и ПП-ДБ, в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.

2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание.

3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да спазват пътна карта с конкретни срокове за реализирането на съдебната и конституционна реформа, включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

4. Приемане на законодателни промени относно начина на функциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента;

5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията.

6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии – с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков;

7. Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на Възраждане.

/дарик, сн: архив бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *