Борислав Сарафов: Още днес ще предложа замяната на всички зам.-главни прокурори

ТОП НОВИНИ

Прокурорската колегия се събра на извънредно заседание, за да дискутира кого да предложи за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това се налага, след като вчера президентът Румен Радев подписа указа за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев

Предложението на прокурорската колегия за изпълняващ длъжността главен прокурор бе Борислав Сарафов, предаде репортер на „Фокус“. С 8 гласа „за“ и 1 „против“ предложението бе прието. То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

„Аз съзнавам каква отговорност нося с вашето решение. Последните дни се показа, че Прокуратурата може да се използва като оръжие. Дълбоко съм убеден, че трябва да се разследва не само съществото на сигналите, но и как са подадени“, коментира Сарафов.

Още днес ще предложа замяната на всички зам.-главни прокурори. Това каза пред журналисти Борислав Сарафов. Той заяви, че прокуратурата не може да бъде такава, каквато е била досега.

„Мисля, че всички видяхте, че тя спираловидно влезе в една черна дупка, от която трябва да излезе. Прокуратурата трябва да работи в полза на обществото и гражданите, а не в личния интерес на главния прокурор. Не! Тези практики трябва да бъдат преустановени. Търся подкрепата на своите колеги и на министъра на правосъдието, с който смятам да направя своята първа среща“, категорично заяви Сарафов.

„Още днес ще предложа замяната на всички зам.-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев. Не считам, че настоящите зам.-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от Гешев. След като той вече не е част от Прокуратурата, или поне не е главен прокурор – те не могат да изпълняват длъжността си. Седейки до него на брифингите, подкрепяйки го, вършейки други неща, които са ми служебно известни, те не могат и нямат моралното право да останат зам.-главни прокурори“, каза Борислав Сарафов.

Той бе категоричен, че чака подкрепа от редовите прокурори. „Именно от почтените и достойни прокурори очаквам подкрепа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *