Денков: Няма да назначаваме нови областни управители

България ПОЛИТИКА

„Няма да назначаваме нови областни управители“. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на редовното заседание на правителството.

И допълни, че тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще продължат да изпълняват своите длъжности.

Областните управители изпълняват държавнически задължения, а не на определена политическа сила“, заяви Денков.

В дейността на областните управители няма място за политически изказвания, освен, ако някой областен управител няма политически амбиции, свързани с предстоящите местни избори, заяви премиерът.

Денков потвърди, че вече 27 от общо 28-те областни управители в страната са подали оставка.

Николай Денков призова да не се политизира позицията областен управител, защото, по думите му, тя няма такива функции. 

„Всеки може да види, че в Закона за администрацията са описани ясно какви са задълженията на областните управители. Те представляват държавата в съответните региони, осъществяват координация, осъществяват контрол, грижат се за законосъобразността на съответните актове на местната власт. С други думи – те изпълняват държавнически функции, които са им вменени по закон и за което са назначени от съответното правителство. Те не изпълняват задължения на отделна политическа сили или отделно лице, което ги е назначило“, каза още премиерът Николай Денков

„На 12 юни в Северозападна България – област Берковица, се изляха проливни валежи, които добиха стихийни размери. Близо 70 л. кв. м за няколко часа. Това постави под риск живота и здравето на хората и предизвика сериозни материални разрушения. Специално искам да благодаря на хората, които се отзоваха веднага. Реакцията на институциите този път беше забележително бърза. Още на следващия ден Министерството на труда и социалната политика изпрати екипи, които да установят какви са последствията за хората и започна да създава организация за изплащане на компенсации“, коментира още той.

Нови депутати се заклеха на мястото на Асен Василев и акад. Денков

Денков обяви още, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са изпратили на място своя техника, която да помага както при разчистването, така и да участва в работата по подготовката за следващи валежи, които, по думите на министър-председателя, се очакват през идните дни. 

„Искам да благодаря и на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно и подават информация за случващото се, за наличието на рискови фактори, както и на много други институции, които с включиха междувременно. Специални благодарности искам да изразя на Маринка Каменова – кмет на Община Берковица, на Марин Бончовски – кмет на село Врачеш, както и на областния управител на област Монтана – Валери Димитров“, допълни премиерът Николай Денков

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *