Износът на ток от България е спаднал с над 74% тази година

ТОП НОВИНИ

С рекордните над 74% е намалял износът на ток през тази година, сочи анализ на Енергийния системен оператор. На тази база се е свило производството и потреблението. Според търговците на електричество България вече изгубила ролята си на голам регионален износител.

„Цените в България вече станаха еднакви с цените в Централна и Източна Европа и износът на електроенергия не е оправдан от гледна точка на търговците, тъй като имаме общи цени в Унгария, Румъния, Гърция, в целия регион“, посочи Соня Кадиева – председател на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар“.

От бизнеса обясниха защо предпочитат да ползват все повече вносен ток вместо български.

„В региона се произвежда повече зелена енергия, която от вятърни и фотоволатичини централи, която е на значително по-ниска цена и е много по конкурентна и по добра отколкото цената на топлоелектрическите централи, които произвеждат електроенергия в България“, коментира Добрин Иванов – изпълнителен директор на АИКБ.

Спада в потреблението от индустрията обясниха така:

„През последната година бизнесът, особено електроинтензивният бизнес инвестира значителни средства в изграждането на собствени фотоволтаични централи, които произвеждат електрическа енергия за собствени нужди“, каза Иванов.

Ще плащаме ли по-скъп ток от 1 юли?

Търговците на електричество виждат друга причина за намалената консумация.

„Получаваме сигнали от наши клиенти, които прогнозират скорошна рецесия и това ще води до по-малко поръчки при тях, съответно по-малко производство и намалена консумация в следващите няколко месеца. Получаваме сигнали, че те ще минат на по-къса работна седмица“, заяви Добрин Иванов.

Днес на електроенергийната борса, в сегмента „ден напред“, 1 мегаватчас ток се търгуваше за 186,50 лв. или се наблюдава повишение с близо 6,5%.

Увеличаване на дела на евтина зелена енергия би върнало България на регионалния пазар. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви пред ресорната парламентарна комисия, че с 40% са се увеличили фотоволтаичните централи у нас, които все още не са присъединени към мрежата по вина на системния оператор и на трите ЕРП-та.

„Започна друго оправдание от страна на ЕРП-тата и особено на ЕСО, а то е, че липсва капацитет за присъединяване на нови мощности“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов на 08.06.2023 г.

В момента 35 гигавата ВЕИ мощности чакат за присъединяване, при капацитет на страната от едва 13. От Енергийния системен оператор са информирали регулатора, че планират изграждането на 20 подстанции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да повишат възможностите на преносната мрежа./бнт, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *