Ще вдигнат ли таксата при личния лекар

България

Ако има увеличение на потребителската такса за посещение при личен лекар, то трябва да се поеме от държавата. Това мнение изрази служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по БНТ.

Той заяви, че винаги е защитавал интересите на колегите си лекари и на пациентите. Бих подкрепил всеки един колега да получава достойно възнаграждение, да му се помага, но със сигурност, ако се увеличават таксите, това трябва да се поеме от държавата, а не от пациента, заяви Меджидиев.

Той допълни, че предстои да бъдат унищожени около 1 400 000 дози ваксини срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“ (Pfizer/ BioNTech).

Може ли личният лекар да ни вземе такса за записване на час

Успехът на нашето правителство е, че се договорихме с Европейската комисия (ЕК), а тя се договори с „Пфайзер“ за намаляване на дозите. Отпада задължението на държавата оттук нататък да получава ваксини, които да унищожава. Ние спестихме 188 милиона на държавата от ваксини, които трябваше да заплатим сега през юни и да ги унищожим, коментира министърът.

По думите му тези спестени пари ще бъдат достатъчни да се изгради детската болница, както и за хотела, и за рехабилитационния център към нея.

istock

istockВ договора, сключен между ЕК и „Пфайзер“ остава възможността България, когато има нужда, да поръча нови дози спрямо нуждите и те да бъдат заплатени, когато бъдат доставени, обясни служебният министър. По думите му в момента на склад има над 1 400 000. Асен Меджидиев каза още, че COVID-19 вече е като обикновен грип.

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото, обяви служебният министър. Той уточни, че процедурата по наемане на хеликоптери на лизинг вече е приключила и е спечелена от италианската фирма, която е предложила по-добра цена. Очаква се в края на юни или началото на юли в България да пристигнат първите два хеликоптера на лизинг. Страната ни ще ги използва, докато не се сдобие със свои собствени. Очаква се първият закупен хеликоптер да бъде доставен у нас през декември, а следващата година да получим още два, обясни Меджидиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *