Специална застраховка ще пази медиците от агресивни пациенти

ТОП НОВИНИ

Специална застраховка ще пази медиците от агресията на пациенти. От днес до края на годината с нея ще бъдат защитени всички служители в Спешна помощ – София и София-област. Надеждата е тя да подейства превантивно. Сключено е и споразумение между БЛС и застрахователната компания, за да може услугите да се ползват на преференциални цени от лекарите и медицинските служители в цялата страна.

Екипът тръгва към адрес. Но не са редки случаите, в които там освен пациентът, ги чакат и агресивни близки.

„Ние сме тук да помогнем на хората, не да им навредим и срещу нас да получаваме някаква агресия не е нормално. Трябва да се борим срещу това нещо и най-вече да не се отказваме“, каза д-р Таня Алекова, лекар в ЦСМП – София.

Много обаче не издържат. От началото на годината в София и областта са регистрирани 5 случая на сериозна физическа агресия срещу медици.

„Един напусна веднага, една сестра не се върна след болнични, един парамедик напуска и още една сестра накрая пак по същата причина“, каза Георги Гелев, директор на ЦСМП – София.

снимки: БТА

„Много по-страшна е тази скритата вербална агресия. Тя носи в себе си усещането за безсилие“, каза Иван Маджаров, председател на БЛС.

До лекарите застават и застрахователите. Новите полици ще включват не само обезщетение за неимуществени вреди, но и правна помощ за пострадалите.

„Ние съвсем ясно гарантираме, че ще търсим отговорност от всяко едно лице, позволило си да агресира срещу медицинския персонал в България“, каза Павел Димитров, изп. директор на застрахователна компания.

По данни на Лекарския съюз над 55% от медиците у нас са били подложени на вербална или физическа агресия. При останалите професии средният процент е 17.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *