Шефът на ДАНС: Ръководителите на специалните служби се избират в България, руско влияние – няма!

ТОП НОВИНИ

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев заяви категорично пред депутатите, че ръководителите на българските специални служби се избират единствено в България и никъде другаде. 

Той подчерта, че руско влияние няма, а опитът за дискредитиране на службите е точно част от хибридната война, в това число и тази на Москва. Тончев изтъкна, че служителите на ДАНС са повече от способни да откриват гнилите клетки в редиците си. И затова – вече има хора с повдигнати обвинения, както и служители на Руското посолство, които са обявени за персона нон грата.  „Недоказаните твърдения създават репутационни щети и на службите, и на държавата като цяло“, предупреди шефът на ДАНС.

„В записа ясно се вижда, че това е наратив, който е удобен за някого и се извършва на гърба на българските специални служби. Имам готовност да дам примери какво е извършила агенцията само през последната година по тази тема. Не съгласуваме кандидатите за ръководители с партньорските служби. Не знам какъв е източникът и на какво са базирали твърденията за липсата на доверие от партньорите към българските служби и по-специално ДАНС. ДАНС е надежден и търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО“, подчерта още Тончев. 

„Ръководителите на службите за сигурност не се съгласуват с чужди посолства или служби. Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктна законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на Министерски съвет, назначава се с указ от президента за срок от 5 години“, припомни той. 

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *