Пътният възел „Кресна“ по никакъв начин не предопределя трасето през дефилето на магистрала „Струма“, каза регионалният министър Иван Шишков

КРЕСНА РЕГИОН

Пътният възел „Кресна“ по никакъв начин не предопределя трасето през дефилето на магистрала „Струма“. Това в момента е едно кръгово движение, като част от него не е изградено, каза регионалният министър Иван Шишков в ефира на БНТ.

Той отбеляза, че още когато е проектирана магистралата, най-сложният участък -този през дефилето, е подхвърлян във времето. 

Това, което в момента сме направили, за да можем да строим законно, сме подписали договор и анекс към него. На практика в момента само довършваме пътния възел спрямо анекса към договора, заяви той и добави, че строителството евентуално ще продължи, когато стане ясно кое ще е трасето.

По думите му е било важно да се спаси процедурата за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), за да се спечели време. Той заяви, че решаващо за построяването на проблемния участък през дефилето са екологичните мерки. 

Решението на магистрала „Струма“ и кой вариант ще бъде строен ще бъде взето от анализа на мерките, ще бъдат одобрени от Европейската комисия и тя ще бъде тази, която ще одобри нашия анализ на мерките и евентуално ще започне да финансира магистрала „Струма“, обясни той. 

След два месеца ще стане ясно кое ще е трасето, когато бъде завършен анализът на мерките, посочи министър Шишков. 

Преди да получим зелена светлина от Европа, няма да строим абсолютно нищо. Европа е гаранцията, че сме спазили абсолютно всички мерки, каза още той. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *