Отбелязваме Деня на парковете в България 

България ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

На 28 май в България се отбелязва Денят на парковете. Датата е определена през 1999 г. от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за да се защитят области със специфична биологична, естетична и културна стойност, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

В България има три национални парка – „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“. Природните паркове са 11 -„Беласица“, „Българка“, „Витоша“, „Врачански Балкан“, „Златни пясъци“,  „Персина“, „Рилски манастир“, „Русенски лом“, „Сините камъни“, „Странджа“, „Шуменско плато“.

„Витоша“ е най-старият парк у нас и на Балканския полуостров, обявен през 1934 г. В неговите граници има два резервата, чийто режим на защита е по-строг – „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“, припомни по повод днешния ден Симеон Арангелов от Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа „Балкани“. Той подчерта, че през 2007 г. е обявен последният природен парк у нас – „Беласица“. 

Необходимост от нови защитени територии

Обявяването на нови защитени територии като цяло през последните години е в застой. Златното десетилетие е през 90-те години, когато са обявени почти половината от съществуващите в момента защитени територии, коментира Арангелов. 

Той счита, че у нас има нужда от нови защитени територии и добави, че направените през годините предложения все още „отлежават“ в МОСВ. Арангелов даде пример, че в Родопите няма обявен природен парк. Правени са опити да се обяви и природен парк в планина Осогово.

По думите му процесът за обявяване на нова защитена територия трае около година. Най-напред специалисти на Регионалната инспекции по околна среда отиват на място и обследват границите на предложената територия и изпращат становище до МОСВ. В рамките на половин година министерството трябва да назначи комисия, която да определи целесъобразността на предложението. 

Арангелов обърна внимание и на каузата за възстановяването на Драгоманското блато и желанието на природозащитниците то да бъде обявено за защитена местност.

Законът за защитените територии е добре написан, друг е въпросът, че само 5,8% от територията на страната са защитени територии. За сравнение, средният процент за Европа е около 12, отбеляза природозащитникът. 

Шест са категориите защитени територии, упоменати в закона: резервати, национални паркове, природни забележителности, поддържани резервати, природни паркове и защитени местности. Според информация на сайта на МОСВ резерватите наброяват 55, поддържани резервати са 35, има над 500 защитени местности и 350 природни забележителности. 

По-рано тази седмица, на 24 май, бе отбелязан и Европейският ден на парковете. Той се чества от 1999 г. по инициатива на Европейската федерация на природните и националните паркове (EUROPARC). Целта е да се повиши информираността за опазването и устойчивото управление на защитените територии. На същата дата през 1909 г. в Швейцария са създадени първите в Европа девет национални парка.

/бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *