Сенатът на САЩ прие резолюция, която определя Путин като военнопрестъпник

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Сенатът на САЩ прие единодушно резолюция, която осъжда руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник, предаде Ройтерс.

Отправен беше и призив към Международния наказателен съд в Хага да разследва руското нахлуване на украинска територия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски трябва да говори днес чрез видеовръзка пред aмериканския Конгрес.

Според служители на Белия дом след видеовръзката президентът на САЩ Джо Байдън планира да обяви още 800 милиона долара допълнителна помощ за Украйна, след като администрацията му вече обеща помощ в размер на стотици милиони. 

1,2 милиарда долара са отпуснати само за оръжие през последната година, казват официални лица.

След срещата му с лидерите на Полша, Чехия и Словения в Киев, очакванията са, че Зеленски ще настоява отново за военна помощ и натиск върху Русия, както и НАТО да наложи забранена за полети зона над Украйна.

Добре осведомени европейски дипломати твърдят, че Украйна планира да представи на Съединените щати и списък с необходимо военно оборудване, в това число въоръжени дронове и мобилни системи за противовъздушна отбрана.

Освен настояването за изпращане на изтребители МиГ, украинските власти са подготвили и списък с допълнителни материали, които администрацията на Байдън може да е по-склонна да даде, казва един от дипломатите цитирани от „Ню Йорк таймс“.

В опит да се събере международна подкрепа Зеленски е имал подобно видеообръщение и към канадския парламент./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *