370 бежанци от Украйна влезли до вчера в Пиринско, полицейските управления в готовност да обособят гишета за издаване статут за временна закрила и легално пребиваване

РЕГИОН ТОП НОВИНИ

Благоевградчани, организирани в група в интернет, осигуриха лекар за 6-м. бебе с варицела, ексобщинският съветник А. Антов предостави апартамента си на майка с 12-г. дете

Повече от 370 са преминалите бежанци от Украйна на територията на област Благоевград към 15.03.2022 г., съобщи областният управител Валери Сарандев. Предстои със съдействието на ОД на МВР – Благоевград да бъдат създадени регистрационни пунктове във всички РПУ-та, обслужващи територията на съответната община, където да се извършва регистрацията на украинските граждани с цел получаване на статут за временна закрила и легално пребиваване.

Много вероятно е всъщност част от тези украинци да са минали директно през региона на път за Гърция, но такава статистика няма кой да направи.

В Благоевград на доста места вече има паркирани мощни джипове с украинска регистрация, докарали бегълците от войната. „Ауди” с регистрационен номер А I 8001 ЕТ два дни стои паркирано до НХГ – Благоевград, а според живеещите в района най-вероятно собствениците му са отседнали в някой от околните хотели.

В интернет циркулират няколко групи за намиране на подслон, дрехи и работа на украинците у нас, най-активна от които е „С мисъл за украинските бежанци в Благоевград“. За седмица тя събра 1200 последователи. Вчера чрез тази група бе намерен лекар за бебе на 6 месеца с температура, което се оказа болно от варицела. В групата  непрекъснато се разменят имена на майки, които търсят помощ, телефонни номера на посредници, предлагат се преводачески услуги, публикуват се списъци с необходими вещи и лекарства. Отзвукът на  благоевградчани е огромен. В акцията за оказване на всестранна помощ на бежанците се включи дори Регионалната библиотека, която предложи курс по български език с преподаватели доброволци за идващите от Украйна бежанци.

От Англия бившият общински съветник Анатоли Антов намери майка с 12-годишно дете, на които предостави празното си жилище в Благоевград.

Община Благоевград също отвори Информационния си културен център за набиране на помощи, където служители на Общинска администрация и доброволци събират адресите на хотели и частни жилища, предложени от собствениците им за приютяване на бежанци. 

Индийският ресторант  в Благоевград пък започна да предлага супа, леща и хляб на украинците./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *