Прокуратурата съобщи, че е получила сигнали за нарушения на политици и магистрати

ТОП НОВИНИ

Сигналите се проверяват

Държавното обвинение започна проверка по сигнали на граждани срещу известни политически фигури и магистрати. 

В два сигнала от гражданин се съдържат твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К.

Сдружение е подало сигнал, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. 

Прокуратурата: Делото „Барселонагейт“ не е на трупчета

Има и сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор.

Гражданско сдружение е подало сигнал с твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. – председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър, и др. лица.

Източници от разследването съобщиха неофициално за NOVA, че в два сигнала става въпрос за Бойко Борисов и Мария Габриел.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура, се казва още в съобщението на прокуратурата. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства, се казва още в съобщението на държавното обвинение.

Освен това, във Върховната касационна прокуратура има и лична проверка относно изнесеното от главния прокурор като данни на брифинг миналия понеделник за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции.

ВСС изслушва Гешев и Сарафов в четвъртък

На 19 май от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Главният прокурор е бил призован и днес в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

С изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховната касационна прокуратура.

/нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *