Москва обяви, че е превзела Бахмут

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Русия заяви снощи, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, предаде Ройтерс.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници „Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

„В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на Вагнер, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено“, съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след пет дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

„Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на „Вагнер“.

Пригожин обяви пълен контрол върху Бахмут, украинската армия отрече

Украинският военен говорител Сергей Череватий каза за Ройтерс в отговор на думите на Пригожин преди обявеното от Русия превземане на града: „Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут.“ Независимо дали украинските сили са напуснали Бахмут или не, те бавно се изтеглят вътре в него, към отделни групи сгради в западния край на града.

Междувременно в северна и южна посока украинските сили са отвоювали територия от руските войски.

Русия призна, че е загубила част от позициите си около Бахмут през миналата седмица, като същевременно отрече твърденията на Пригожин, че фланговете около града, охранявани от редовни войски, са били пробити.

Киев твърди, че целта му в Бахмут е била да привлече в града руските сили от други места на фронта, за да им нанесе големи загуби в жива сила и да отслаби отбранителната линия на Москва на други места преди планирано голямо контранастъпление./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *