Първи резултати в Турция. Ердоган с убедителна преднина

БАЛАКАНИТЕ СВЯТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция публикува първите неофициални резултати от президентския вот в югоизточната ни съседка. Настоящият държавен глава Реджеп Таийп Ердоган излезе напред с убедителна преднина. „Фокус“ следи и ъпдейтва резултатите директно от официалната страница на избирателните власти.

С влизането на повече гласове, Кълъчдароглу намалява разликата в процентно изражение, но тя се увеличава в абсолютна стойност, като към момента възлиза на над 2,4 милиона гласа, а при преброени 10% от вота беше около 1 милион.

След преброяването на 45,7% от бюлетините, действащият президент получава 52,3% от вота, а неговият конкурент, лидерът на шестпартийния опозиционен блок Кемал Кълъчдароглу, 41,82%. Синан Оган засега привлича гласовете на 5,34% от избирателите. За победител ще се счита кандидатът, получил над половината от гласовете. Ако това не се случи, ще се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

При гласуването за народни представители, коалицията

© 

на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава 40,64% при 20,69% преброени изборни протоколи, Народната републиканска партия – 19,79%, Партия на националистическото действие – 12,98, Добрата партия – 9,14%, Зелената лява партия – 8,2%  и т.н. За мнозинство в 600-местния парламент са нужни 301 мандата. Прагът за влизане в законодателното събрание е 7% от гласовете.

Според турската ЦИК, избирателната активност на президентските избори е била 88,3%, докато на парламентарните – 85,63%.

/focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *