Служебният кабинет с важни промени за социалните помощи

ТОП НОВИНИ

Служебното правителство предложи на Народното събрание определяне на границата на бедността като основа на определяне и на правото, и размерите на социалните помощи, както и създаване на механизъм на актуализация на социалните помощи. Това се осъществява след като прага на бедността е в основата на социалното подпомагане. Министерският съвет е приел промени в областта на социалното подпомагане, техният размер и условия за получаване. Това обяви на брифинг социалният министър Лазар Лазаров.

Въведени са промени и нововъведения, които да гарантират законовите разпоредбите. Разширяването на обхвата на лицата, които ще бъдат социалното подпомагане. От една страна това е поставянето на границата на бедността в условията за получаването на помощите, а от друга страна – облекчаването на социалните помощи. Сред промените са намаляване на срока за задължения и непрекъсната регистрация в бюрата по труда. Този срок от 6 месеца е намален на три

По думите на социалния министър, облекчават се ограничителните условия по отношение на допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти. Така например се дава право на месечна целева помощ в размер на линията на бедност, за хора, които са навършили 18-годишна възраст и напускат социалните услуги от резидентен тип, да могат да покрият първоначалните разходи по настаняване и самостоятелен живот, предаде Нова тв.

Донев за съставянето на редовен кабинет: Както във филмите, необходимо е търпение, за да дочакаш финала

Прави се и промяна в размера на помощта, която държавата отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди. Сега тя представлява петкратният размер на гарантираният минимален доход – 375 лева. С промените се приема да е до трикратният размер на прага на бедността. В рамките на тази година, размерът на помощта ще се увеличи от 375 лева на 1512 лева, допълни още социалният министър.

/новини бг, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *