Зарков призова депутатите: Намерете воля да приемете закона за разследване на главния прокурор

България ПОЛИТИКА

Днешното пленарно заседание започна с декларации по повод 120 години от гибелта на Гоце Делчев.

Призоваваме за незабавно прекратяване на политическите процеси срещу лидерите на македонските българи, които търсят единствено равноправие и достойно място сред останалите граждани на Република Северна Македония. Едновременно с това трябва да оставим и езика на омразата назад, да оставим разделението и да не забравяме никога историческата истина. Това заяви в декларацията си Елисавета Белобрадова от името на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Днес няма наши представители в Скопие за общи чествания, няма и представители на РСМ за общи чествания в град Гоце Делчев, няма и обща  делегация в село Баница. Отговорността за това е обща. Гоце Делчев е човекът, оставил ни мисълта: “Където и да се намираме, ние живеем духовно свързани един с друг, свързва ни общият дълг към нашия поробен народ, комуто доброволно сме се обрекли да служим“. Тези думи са много актуални за всички нас в тази зала. Делчев още приживе е приет от народа за апостол, а загубата му – като ужасно бедствие. Гоце Делчев ни е завещал не само вдъхновяващата си история, но и един огромен дълг – дълг на всеки български политик е да почита българските традиции, култура и история. Дълг на всеки български политик е на базата на тези ценности да има отношение и към тези наши сънародници, останали извън пределите на нашето Отечество, които също  имат нужда от внимание, грижа и закрила. Имаме много грехове към нашите сънародници в РСМ и към собствената си история, един от тях е предаването на тленните останки на Гоце Делчев от комунистическия режим в София на югославските власти в Скопие, посочи Белобрадова.

По думите ѝ не по-малък грях е безразличието, с което днес българските институции се отнасят към продължаващото потисничество на българите в РСМ. И добави, че там продължава да е забранено да си българин. „Българското правителство не може повече да остава безразлично към „гоненията, на които са подложени македонските българи“, категорични са от ПП-ДБ. Вписването им в конституцията на РСМ, както и в другите закони на страната, както всички други народи, е не просто задължително условия за начало на преговорите за членство в ЕС, това е първа стъпка за реалното равноправие на македонските българи, които трябва да бъдат напълно интегрирани в политическия, социалния, икономическия, културния живот на македонската държава“, каза още депутатът от ПП-ДБ. 

Отбелязваме 120 години от гибелта на Гоце Делчев

Днес е не просто една годишнина, която би трябвало да бъде почетена по-възможно най-помпозния начин, което няма да се случи, за разлика от РСМ, в която нашият български национален герой е превърнат едва ли не в основа на техния национален пантеон. Това отбеляза в декларацията си от името на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Гоце Делчев е убит, е погребан в село Баница. През 1915 г. когато България временно освобождава този край на нашите български земи от Беломорска Македония, един от неговите четници – Михаил Чаков, решава да изрови неговите останки и да ги пренесе в свободна България, но е установено, че все още трупът не се е разложил и точно поради тази причина е взета само горната част на тялото, останалите останка остават там, погребани в село Баница. Той тръгва за Ксанти с вкал, но по пътя заспива и един от возещите се във военния влак войници, виждайки костите в торбата, ги изхвърля през прозореца. Влакът се връща назад, Чаков успява благополучно да прибере торбата с костите в Ксанти. Чапов прибира костите в своя дом, само че през 1919 г. и този край на България е отнет и става част от Гърция. Той решава да се пресели в Пловдив и тръгва през многострадалните бежанци пътеки, но пътувайки, каруцата се счупва, целият багаж се разсипва, тогава съпругата му казва, че като че ли Гоце Делчев не иска да напусне земята, за чието освобождение се е борил.По време на Втората световна война България временно освобождава територията на Беломорска Македония и през 1943 г. оцелелите наследници и сестрите на Гоце Делчев възстановяват неговия гроб в село Баница. На 4 май 1943 г. гробът е преосветен и се превръща в място на преклонение на българите от Беломорска Македония. На следващата година България губи отново тази територия и в разразилата се гръцка гражданска война едно от първите неща, които гърците правят, е да взривят гроба на Гоце Делчев. През 1946 г. е взето решение на БКП тленните останки на Гоце Делчев да бъдат върнати на Македония, въпреки че реално погледнато тази формулировка е изключително погрешна. В крайна сметка костите на Гоце Делчев са пренесени там. Интересното е, че в началото ръководството на македонската компартия не ги иска, защото както казва Лазар Колишевски, „Гоце Делчев е просто един български бунтовник“. Разбира се, много бързо те се преориентират, което уврежда отново за пореден път българския национален интерес, защото един от най-големите български национални герои се превръща в символ на една антибългарска национална идеология“, разказа лидерът на „Възраждане“. 

Костадинов посочи, че тленните останки на Гоце Делчев са разпръснати в три държави. И добави, че гробът му в Гърция остава неотбелязан. „Често се случва да има проблеми там, имаше арестувани хора, сред които и журналисти, защото са отишли да почетат паметта му. В Гърция Гоце Делчев е смятан за български терорист. Неговия лик и този на Даме Груев, Тодор Александров и други, са отбелязани като терористи. Ако Гоце Делчев е разпънат на три държави, други наши герои изобщо нямат и гробове. Ако за Левски поне спорим за някакво местоположие, за гроба на Ботев дори не знаем къде е. Съдната им трябва да ни дава пример, че когато някой се жертва не просто един гроб става негово местообиталище, а цялата родина“, допълни Костадинов. 

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” пък определи поведението на депутатите като показаен патриотизъм. 

На такива дати има показен патриотизъм. Ако българските граждани нямат друга фрома на изразяване, то народните представители имат. Когато се четат политически декларации е малко жалко от една страна. Този парламент, който е в момента, като изключим бройката депутати, е абсолютно същият, който беше, когато падна ветото над Северна Македония. Тогава всички политически партии, без две (ИТН и “Възраждане”) направихте нещо, което емоционално и морално може да се квалифицира като национално предателство. Всички вие гласувахте да падне на ветото. След падането на ветото РСМ започна терор над българите. Сега ще има и политически процес, и затова е изключително жалко политически, че представители точно на партията, която се опита да заобиколи българските решения и работеше паралелно на външния си министър, първа да излезе да чете политически декларации, посочи Йоданов.

Според него лицемерието в този парламент и в онзи и вероятно следващия, ще продължи да бъде също толкова „гнусно за българските граждани“. „Оттук нататък българската държава има два варианта и ние, като представителна власт, или ще направим всичко възможно да смачкаме антибългарската пропаганда и действия в територията, наречена Северна Македония, или ще продължим да бъдем патриоти само по празници“, посочи още депутатът от ИТН. 

„В някаква степен съм щастлив, че поне на думи изглеждаме привидно обединени. Да. Делата ни не го показват. Това, което правим, не съответства с високия дух на нашите предци. Гоце Делчев е не просто събирателен образ на българския героизъм. Тай е не просто българин, паднал за свободата и независимостта на Македония, но и за обединението и с България. Това го поставя в пантеона на великите борци за Съединение. Бог да прости Гоце Делчев, но и да прости на нас, ако не сме негови достойни синове и дъщери“, заяви в Георг Георгиев от ГЕРБ – СДС. 

След декларациите, депутатите продължиха с приетата програма и изслушване на служебния министър на правосъдието Крум Зарков относно актуални проблеми в дирекция „Българско гражданство“ към Министерство на правосъдието, свързани с придобиването на българско гражданство.

Обръщам се към хората, които живеят извън България и считат за необхдоимо да получат българско гражданство, че нямат нужда от посреднции. В последните месеци е засилен контролът. Възложени са допълнителни проверки на над 1000 препсики, които се извършват от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби. Тези проверки удължават сроковете. Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Тази информация ще предосатвим на Прокуратурата до няколко дни. Искаме още няколко дни, защото се натъкнахме на един феномен. Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тук става дума за престъпление без никакво съмение, заяви Зарков.

По думите му 50% от хората, които искат да получат българско гражданство идват с преводач, защото “владеенето на език не е задължително условие за придобиване на гражданство”. „Българското гражданство става все по-привлекателно. Ние не трябва да отказваме на никого. Но трябва да внимаваме да не го даваме на хора, които не го заслужават и нямат право“, посочи още служебният правосъден министър. 

Служебният министър съобщи за случаи на отменена натурализация. „По съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от Президентството и с указ е отнемано българско гражданство“, допълни Зарков. 

Депутатите изслушват Крум Зарков

От парламентраната трибуна Зарков обяви, че след отмяната на ивнестиционното гражданство със закон или т.н. „златни паспорти“ е отнето българското гражданство на 17 лица. „4 лица са от Египет, 4 от Руската федерация, 4 от Казахстан, 2 от Пакистан, 3-ма от Китай и 1 от Йордания. Продължават проверките, защото Законът влезе в сила през 2021г., а изискването беше инвестицията да се поддържа в продължение на 2 г. ДАНС и другите държавни институции и министерства продължават проверките и всяко установено нарушени ще предизвика съответните действия. По отношение на членовете на семействата на тези лица се прави преценка случай по случай, за да се види дали не е подадено заявлението за гражданство по несъществуващо правно основание. Проблемът със златните паспорти е решен, обясни Крум Зарков. 

От правна гледна точка въпросът за атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев е много ясен – атаката е обект на разследване. Това заяви Крум Зарков в отговор на въпрос на БСП отнсно опита за покушение. 

Надвам се скоро да имаме резултат. От гледна точка на закона – това деяние, което осъждам, няма нищо общо със задължението на Народното събрание да реши въпроса, който виси и дърпа България надолу – наличето на ефективен метод за разследване на главния прокурор. Министерски съвет внесе законопроект и искрено се надявам това Народно събрание да намери волята да го приеме. Ще разчитам на ПГ на БСП да го подкрепи, отбеляза Зарков.

/novini bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *