Александър Вучич: Ученикът, убил девет души при стрелба в белградското училище, ще бъде настанен в психиатрична клиника

БАЛАКАНИТЕ

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на пресконференция, че ученикът, открил огън и убил девет души в белградското училище „Владислав Рибникар“, ще бъде настанен в психиатрична клиника, предаде държавната Радио и телевизионна компания на страната, цитирана от БТА

Държавният глава отбеляза: Момчето ще бъде настанено в специално отделение на психиатрична клиника. Баща му, като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана.

Адвокатът на бащата Ирина Борович потвърди, че детето – Коста Кецманович – се намира във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приело незаконни вещества

Бащата – Владимир Кецманович – е арестуван по подозрение за извършване на тежко престъпление срещу общата сигурност. Момчето е на 13 години и не носи наказателна отговорност.

Извършителят на стрелбата в Белград няма да бъде съден

В изявлението си пред медиите президентът отбеляза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години.

Вучич също се изказа в полза на това в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие.

Президентът на балканската държава предложи и извършване на контрол на начина на съхранение на оръжие и специално да се контролира дали оръжието се съхранява отделно от мунициите.

Вучич предложи също въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица.

„Какво прави дете в стрелбище и как е възможно да стреля в стрелбище“, отбеляза той и подчерта, че част от проблема е семейството на детето.

Президентът предложи и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.

„Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата“, каза още Вучич.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *