Нинова: БСП няма да подкрепи предложения проект за бюджет от служебния кабинет

България ПОЛИТИКА

Няма как да узаконим беззаконията на служебен кабинет, искаме изслушване на финансовия министър, каза още тя

Няма да подкрепим предложения проект за бюджет от служебния кабинет. Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

„В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер. Необосновани са 10 млрд. капиталови разходи за половин година. Това е доста в сравнение с предвижданите в предходни години, практиката показва, че не се изхарчват. Няма обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи, смятаме, че са завишени. Занижени са и приходите – по-малко с 1 млрд. от промяната на решението от държавните дружества да се събира 100% дивидент. Служебният кабинет предвижда 50%“, заяви тя.

По думите ѝ БСП ще се бори да не продължава това най-уязвимите да плащат цената на кризите. „Ще настояваме увеличаването на минималната заплата за работещите бедни от 1 юли на 850 лева, майчинството за втората година да се равнява на същата сума. Да има и безплатни лекарства за децата. Всички предложения ще са финансово обосновани. Залагат се харчове по целия ПВУ, без да са предвидени приходи. Абсурдно е да няма сигурност, че тези пари ще дойдат  до края на годината“, посочи Нинова.

БСП настоява за няколко неща. „Служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега. Имаме въпроси към него: вярно ли е, че за първите месеци на годината са изхарчени повече от предвиденото по закон. Тоест да са харчени авансово пари, предвидени през юли, август и септември. Второ, вярно ли е, че първият транш по ПВУ не са използвани по предназначение, а са изхарчени за други разходи и трябва да ги възстановяваме. Няма как да узаконим беззаконията на служебен кабинет. Искаме изслушване на финансовия министър в пряко заседание в парламента, за да знаем какво е състоянието на държавата. Освен това настояваме списъкът от капиталови разходи да бъдат разписан и представен – колко проекта, на каква стойност, на какъв етап и в кои общини са те“, попита лидерът на БСП.

Според нея екипите на БСП започват да обсъждат финансирането на всеки сектор и между първо и второ четене да внася предложения по всички политики. Нинова бе категорична, че за БСП е неприемливо притискането на дефицита, за да се влезе на всяка цена в еврозоната сега. „Винаги сме настоявали и за по-висок дефицит, за да може да се преодолее кризата по-лесно. 6,4% е нереално завишен бюджетен дефицит с ненужни разходи. Един дефицит между 4 и 5 е напълно реален, възможен и безопасен за финансовата стабилност на страната“, коментира тя. И потвърди, че БСП ще бъде опозиция на евентуално правителство на ПП и ГЕРБ, но ако бъдат поканени на разговори, ще се отзоват и ще проведат вътрешнопартийно допитване.

/нова бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *