Министър Стоянов: Ако българските производители вдигнат цените, отменяме забраната за внос от Украйна

ТОП НОВИНИ

Ще наблюдаваме цените на едно. Ако се опитат българските производители, заради които правим всичко това, опитат да вдигнат отново цените, готови сме веднага да реагираме и да разрешим отново този внос. Така коментира в ефира на Нова телевизия служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов забраната за внос на храни от Украйна.

„Пазарът наистина е залят от стока. Продукция за около 3 милиарда лева стои в хамбарите и силозите на българските производители. Трябва тя да бъде реализирана по някакъв начин”, допълни той.

Той поясни, че считат, че пазарът е наводнен, което води до дисбаланси: „Въпреки че се внасяха на по-ниски цени тези стоки, не видяхме поевтиняване у нас. Разчитаме родните производители да не създават спекула. Даваме им шанс в следващия месец и половина да пласират стоката си и да освободят място.”

„Когато суровината е евтина, а крайният продукт е скъп, някой по веригата печели – преработватели, търговци по веригата. От слънчогледовото семе до олиото са те във веригата”, каза още той.

Според него България направи огромна грешка, когато спря износът на зърно миналата година: „Около един месец не се изнасяше, изгубихме много. Слънчогледовото семе се насочва към България, защото имаме мощности за преработката му.”

„В ЕС има констатирани проблеми с отделни пратки от Украйна. Всички продукти, които влизат в България, влизат първо в Румъния и приемаме сертификатът от румънските лаборатории за валиден. Украйна е огромен износител, наясно са с изискванията”, допълни още той.

Ето кои стоки от Украйна няма да бъдат допускани в България

„Продължаваме битката с цените, очакваме падане на цените. Наблюдаваме вече в отделни видове храни спад – млечните продукти например, особено след направеното от „Ел Би Булгарикум”. Сезонността също води до увеличение. Транспортът пада седми месец вече”, каза още министър Стоянов.

„Продължаваме да се борим в тази посока, продължаваме с разговорите с веригите, за да обсъдим мерките, които правителството предлага, и да чуем техните проблеми”, увери той.

„Ще предложим увеличение на учителските заплати“, обяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *