Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Благодатният огън слезе в катедралата на Божи гроб в Йерусалим броени минути преди 15 часа българско време, в навечерието на Великден, предаде БНР.

Точно преди събитието Йерусалимският патриарх Теофил III обиколи три пъти параклиса заедно с монаси от Светата общност на Светия гроб на фона на пасхални песнопения. На последвалата молитва той бе придружен от представители на Арменската апостолическа църква.

Повече от 2 хиляди вярващи от различни страни присъстваха на церемонията в храма „Възкресение Христово“, която премина при повишени мерки за сигурност в Стария град.

Около 15 представители на различни православни страни и общности по света бяха в катедралата. В специални, защитени съдове, подобни на фенери, те отнесоха Благодатния огън към своите държави. Поне двойно повече скаутски отряди на християнските православни общини в Израел и съседни страни също имаха задачата да отнесат огъня до църквите, където се чете вечерня, в края на която на миряните също ще могат да запалят свещите си и да ги отнесат вкъщи.


В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Поради мерки за сигурност тази година в катедралата на Божи гроб поклонниците бяха около 1/4 от обичайните. Според инженери, там най-безопасно могат да присъстват 2 400 души. Катедралата няма авариен изход, а портата към нея е само една. Беше позволено на още 1500 поклонници да влязат в двора или да се качат на покрива, откъдето може да се наблюдава непосредствено церемонията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *