Ученици от Украйна взеха сертификати след обучения в български училища

България

Общо 183 ученици от Украйна, записани в български училища, получават допълнителни онлайн уроци по различни предмети. Част от децата вече са взели сертификати след успешно преминато обучение. Възможност за това им дава проектът „Равен достъп до училищното образование в условията на кризи“, финансиран от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Най-много украински ученици, включени в допълнителни обучения, има в три училища – в Средното училище (СУ) „Димчо Дебелянов“ във Варна, в Основното училище (ОУ) „Пейо Яворов“ в Бургас и в СУ „Неофит Рилски“ в Банско.

Във варненското училище от малко над 30 ученици от Украйна, допълнителни уроци имат 19, съобщи директорът Калина Нушева. Предметите, които се изучават, са български език и литература, и български език като чужд. Най-много са първокласниците – осем.

„По-малките по-бързо се справят с езиковата бариера и по-лесно се адаптират. Обичливи са и искат да прегръщат всеки един от нас, когато го видят по коридора на училището“, сподели Калина Нушева.

Учениците от Украйна вече са се приобщили към училищния живот. Освен в допълнителни обучения, те се включват и в занимания по интереси – шах, танци и други. По Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ на МОН децата от групата по бални и латиноамерикански танци, сред които и две с украински произход, са спечелили първо място на национален фестивал. Успяваме да им осигурим спокойна среда, а от тяхна страна срещаме желание за приобщаване.

Някои споделят, че им липсват приятелите и нашите психолози активно работят с тях, каза директорът на СУ „Димчо Дебелянов“. Осем от учениците вече са приключили допълнителното обучение и имат издадени сертификати.

Учениците от Украйна в училище „Пейо Яворов“, включени в допълнителни обучения, също са 19. И тук издадените сертификати са осем. Всички обучения са по български език и литература. Седем са учителите, които дават уроци на децата, каза директорът Мара Георгиева. Тези допълнителни обучения им помагат да се справят по-добре и с останалите предмети, допълни тя.

Учениците са амбициозни и искат да постигат все по-високи резултати, каза още директорът. В Средното училище „Неофит Рилски“ в Банско децата от Украйна, включени в допълнителни обучения, са 18. Предметите са български език и литература, и математика.

В подкрепа на приобщаването на децата от Украйна Министерството на образованието и науката разработи и учебно помагало за изучаване на български език като чужд. То е предназначено за ученици от първи до четвърти клас, търсещи или получили закрила в страната ни и мигранти, припомнят от МОН.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *