БЛС: 15-минутен преглед при личен лекар означава седмица чакане за час

ТОП НОВИНИ

„Над 90% от личните лекари имат договори с неотложни помощи, които работят в извънработно време. В медицинските дейности сме изцяло дигитално. Единственият случай, в който се налага да има хартия, е когато пациентът трябва да удостовери с подписа си, че дадена дейност е извършена“, заяви в „Денят започва“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него, ако всеки преглед трае най-малко 15 минути, каквото е искането на НЗОК, пациентите ще са принудени да си записват часове за седмица напред.

„Към настоящия момент през кабинета на един личен лекар, който има средно между 1500 и 2000 пациента, минават 60 – 70 човека. В грипна епидемия минават повече. Ако ги разпределим през 15 минути, веднага може да си направите сметката, защото работното време на всеки личен лекар включва и други ангажименти, не само работа с амбулаторни пациенти, колко човека ще минат? Ние, лекарите, нямаме нищо против да не бъдем толкова натоварени, но трябва съвместно с тези, които го предлагат, да обясним, че гражданите трябва да изчакат 6 – 7 дни за час при своя личен лекар“, коментира д-р Маджаров.

По думите му Българският лекарски съюз ще настоява така, както няма лимит за профилактичните прегледи, да няма и за диспансерните прегледи./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *