„Модерна“: До 2030 г. ще има ваксини срещу рак и сърдечни заболявания

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СВЯТ

До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания, съобщи американска фармацевтична компания „Модерна”, цитирана от „Гардиън“.

„Ваксини срещу рак и сърдечни заболявания ще бъдат готови до края на десетилетието. Милиони животи могат да бъдат спасени от нови революционни ваксини срещу редица заболявания“, обявиха експертите.

Експериментална ваксина срещу рак на гърдата предизвиква противотуморен имунитет

При изследването на са забелязани тежки странични усложнения

Главният медицински директор на компанията д-р Пол Бъртън каза, че компанията ще може да предложи ваксини срещу „всички видове болести“ само след пет години.

„Ние ще имаме тази ваксина и тя ще бъде много ефективна и ще спаси стотици хиляди, ако не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим на хората по света персонализирани ваксини срещу множество различни видове тумори“, каза Бъртън.

Той подчерта, че множество респираторни инфекции биха могли да бъдат обхванати от една инжекция, което ще позволи на уязвимите хора да бъдат защитени срещу COVID, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), а иРНК терапиите биха могли да бъдат достъпни за редки заболявания.

Терапиите, базирани на иРНК, действат, като учат клетките как да произвеждат протеин, който задейства имунния отговор на организма срещу болестта.

„Мисля, че след 10 години ще се приближим до свят, в който наистина ще можем да идентифицираме генетичната причина за дадено заболяване и с относителна лекота да я редактираме и поправим с помощта на технология, базирана на иРНК“, каза Бъртън.

Как ще действат ваксините?

Молекулата на иРНК инструктира клетките да произвеждат протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които искаме имунната ни система да порази. Една ваксина срещу рак на базата на иРНК би предупредила имунната система за рака, който вече се развива в тялото на пациента, така че тя да може да го атакува и унищожи, без да унищожава здрави клетки. Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите клетки, които не присъстват върху здравите клетки – и които най-вероятно ще предизвикат имунен отговор – и след това създаване на части от иРНК, които ще инструктират организма как да ги произвежда.

Другото приложение на иРНК кода

Д-р Джейкъб Бекрафт е едва на 30 г., но вече се е заел със задача, която може да промени света

Първоначално лекарите вземат биопсия от тумора на пациента и го изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, за да се идентифицират мутации, които не присъстват в здравите клетки. След това алгоритъм за машинно обучение определя кои от тези мутации са отговорни за растежа на рака. С течение на времето той научава и кои части от анормалните протеини, които тези мутации кодират, е най-вероятно да предизвикат имунен отговор. След това се произвеждат иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.

През януари компанията обяви резултати от късен етап на проучване на експерименталната си иРНК ваксина за RSV, според които тя е 83,7% ефективна при предотвратяването на поне два симптома, като кашлица и температура, при възрастни на възраст над 60 години. Въз основа на тези данни Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предостави на ваксината обозначението „пробивна терапия“, което означава, че регулаторният ѝ преглед ще бъде ускорен. През февруари FDA предостави същото обозначение на персонализираната ваксина срещу рак на „Модерна“ въз основа на последните резултати при пациенти с рак на кожата – меланом.

ЕС препоръчва подсилващи дози ваксина иРНК против COVID-19 за хората над 60 г. и уязвимите

Препоръката е новите дози да се поставят поне 4 месеца след последната ваксинация

От компанията „Пфайзер“ също започна набирането на кандидати за късен етап на клинично изпитване на ваксина срещу грип, базирана на иРНК, и в сътрудничество с „Бионтех“ е насочила вниманието си към други инфекциозни заболявания, включително херпес. 

Говорител на „Пфайзер“ заяви, че изводите от процеса на разработване на ваксината COVID-19 повлияха на цялостния подход към изследванията и разработките на иРНК. „Само за една година придобихме научни знания на стойност десетилетие“, добави той.


Други технологии за ваксини също са се възползвали от пандемията, включително ваксини от следващо поколение на базата на протеини, като например ваксината за COVID, произведена от базираната в САЩ биотехнологична компания „Новавакс“. Тази инжекция помага на имунната система да си мисли, че се сблъсква с вирус, така че да реагира по-силно.

/бтв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *