Високо напрежение и размяна на ракети между Израел и Сирия

СВЯТ

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са нанесли удари по няколко цели в Сирия, след като ракети са били изстреляни към Израел, предаде ДПА.

След ракетния обстрел срещу територията на Израел в ранните часове днес израелските военни казват, че тяхната артилерия нанася удари срещу Сирия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че ракетите са последвали три други изстреляни по-рано през нощта от сирийска територия ракети, но нито една от тях не е нанесла щети. Израелските сили за отбрана посочват, че общо шест ракети са били изстреляни към Голанските възвишения. Това допълнително повишава напрежението след избухването на насилие в региона, допълва ДПА.

Според ЦАХАЛ ракетните нападения са били две. При втората атака две ракети са „преминали на израелска територия“ и една ракета е била прехваната. По-рано са били изстреляни три ракети, като една от тях е паднала в южната част на Голанските възвишения. Няма данни за жертви. В отговор на нападенията ЦАХАЛ заяви, че са били ударени пусковите установки в Сирия, от които са били изстреляни ракетите.

Израел Сирия напрежение

БГНЕСЕксплозии са били чути и в околностите на столицата на Сирия Дамаск, съобщиха рано тази сутрин сирийски държавни медии, предаде Ройтерс.

Голанските възвишения са стратегически важен скалист район, дълъг около 60 км и широк около 25 км. Платото е окупирано от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година и анексирано през 1981 година. Международната общност смята този район за сирийска територия, окупирана от Израел.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп официално призна Голанските възвишения за израелска територия през март 2019 г., отбелязвайки обрат в дотогавашната американска външна политика.

Израел Сирия напрежение

БГНЕСИзраелските военновъздушнисили редовно бомбардират цели в съседна Сирия, за да попречат на проиранските милиции да разширят военното си влияние в разкъсваната от война страна.

Ракетните нападения се извършват на фона на високото напрежение в този регион, след като през последните дни от ивицата Газа и Ливан бяха изстреляни ракети към Израел, който бързо започна контраатаки, припомня ДПА.

/дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *